PS Krøyer

En af de mest berømte af Skagensmalerne må siges at være PS Krøyer. Krøyer levede fra 1851 til 1909, og det siges, at han blev midtpunktet for kunstnerkolonien i Skagen.

En af de mest kendte Skagensmalere

Hvis du beder danskerne om at nævne en af de kunstnere, der var en del af Skagensmalerne, er der nok mange, der vil nævne PS Krøyer som en af de første. Andre vil nok sige Anna eller Michael Ancher, eller måske endda Marie Krøyer, som var gift med PS Krøyer.

Det var sammen med Anna og Michael Ancher, at PS Krøyer begyndte at tage til Skagen i 1882, efter at have mødt parret i Paris. Herefter blev PS Krøyer hurtigt midtpunkt i forsamlingen, og sidenhen er det også Krøyers værker, der er blevet nogle af de mest værdifulde i Danmark. En antik guldgrube.

Marie Krøyer

Marie Krøyer var også en stor del af PS Krøyers liv. Det kan vi ikke komme udenom. Hun betød meget for den berømte kunstmaler, og hun malede også selv en lang række værker. Ægteskabet holdt dog ikke livet ud, da Marie, bl.a. på grund af PS Krøyers sindslidelser, fandt en anden mand.

Det tog hårdt på PS Krøyer, der i mange år kæmpede med mentale udfordringer. Det var også disse lidelser, der endte med at tage livet af PS Krøyer i 1909. Marie endte først sine dage godt og vel 30 år efter i 1940 efter mange års ægteskab med Hugo Alfvén.

De fleste danske hjem har haft en Krøyer hængende

Selvom du måske ikke lige kan se PS Krøyer for dig, er der gode chancer for, at du kan genkende nogle af de værker, han nåede at lave. PS Krøyer nåede at producere en lang række værker, og flere af dem er gået for over en million kroner, værende nogle af de mest værdifulde danske malerier gennem tiden.

Mange hjem har igennem tiden haft en PS Krøyer hængende på væggen, og hvis du ikke selv har en nu, er der gode chancer for, at dine forældre eller bedsteforældre stadig har en PS Krøyer i hjemmet eller i sommerhuset.