Det moderne gennembrud

Skagensmalerne var en stor del af det moderne gennembrud. Det moderne gennembrud fandt sted fra omkring år 1870 til 1890-1900, og det var her, mange af de store værker fra Skagensmalerne kom til verden. Folkemuseet er et af de museer, der blev grundlagt i netop denne periode.

Blev en vigtig del af den danske historie

Der er ingen tvivl om, at hvis vi danskere bliver bedt om at pege på nogle af de elementer, der har haft størst betydning for især den danske kunsthistorie, vil mange pege på Skagensmalerne og de mange værker, der blev produceret under det moderne gennembrud.

Disse værker havde ikke bare en stor samtidig betydning, men har også haft stor betydning for kunsten i Danmark senere hen. Stemningerne i værkerne er meget forskellige, og de svinger mellem alt fra død og sorg til romantiske slentreture på stranden og dejlige sommerdage med blå himmel og hvide lammeskyer.

Ikke kun i kunstmalerier

Det moderne gennembrud er dog ikke kun noget, vi kan se i de danske kunstmalerier. Det er jo nok primært i de danske litterære værker fra dengang, at det moderne gennembrud finder sit ophav. Så formåede kunstmalerne bare at sætte billeder på de scener, mange kunne fornemme i de modernistiske digte, noveller og romaner.

Denne kunstneriske periode er også en af de mest omdiskuterede perioder, og det er en periode i historien, der tit bliver undervist i på de danske skoler. Selv den dag i dag bliver mange af de danske skolebørn undervist i Georg Brandes og P.S. Krøyer.

Se værkerne fra Skagensmalerne i dag

Har du lyst til selv at kigge nærmere på nogle af de værker, der blev lavet i Skagen i denne periode, kan du med fordel sætte kurs på Skagens Kunstmuseum, hvor du kan finde en lang række af de kunstmalerier, der blev skabt af malere, der var en del af kolonien Skagensmalerne.

Hver sommer i slutningen af 1800-tallet blev der arbejdet på højtryk for at producere realistiske malerier af den samtid, som kunstnerne levede under. Og du kan nemt stå i flere timer og beundre nogle af de mange malerier, vi stadig er så heldige at have fra netop den tid.