Skagensmalerne navne

Skagensmalerne var en relativ stor gruppe af nordiske kunstnere, der brugte Skagen som en sommerkoloni, hvor de mødte andre kunstnere og samlede inspiration til deres værker. Derfor er mange af billederne fra Skagensmalerne også af den smukke natur i og omkring Skagen. Kunsten og kulturen i og omkring Skagen er fænomenal.

Mange danskere i kunstnerkolonien

Der var naturligvis flest danskere i denne koloni af kunstnere, hvilket jo ikke er så mærkeligt, da det jo er en dansk by. Så er det også mest naturligt, at de danske kunstnere fyldte størstedelen af værelserne på de nordjyske hoteller – herunder især Brøndums Hotel.

Nogle af de mest prominente danske navne i denne gruppe af malere må siges at være Michael Ancher, Anna Ancher, PS Krøyer, Marie Krøyer, Viggo Johansen, Carl Locher, Thorvald Niss og Holger Drachmann. Nogle af dem kan være født uden for Danmark, men har levet størstedelen af deres liv her i landet – eksempelvis PS Krøyer.

Svenskere i Skagen

Skagensmalerne var ikke kun bestående af danskere, men derimod en lang række kunstnere fra de øvrige skandinaviske lande også. Der var blandt andet en række svenske malere blandt kunstnerne i det nordjyske, og her kan nogle af de mest prominente navne være Sofia Anna Palm de Rosa, Oscar Björck og Johan Krouthén.

Nogle af disse kunstnere var dog ikke nødvendigvis tilbagevendende hvert eneste år. Johan Krouthén menes bl.a. kun at have været i Skagen i 1883, men i og med at han malede værker under sin periode i Skagen, og at stilen minder om de øvrige malerier fra denne periode, betragtes han bl.a. også som en af Skagensmalerne.

Norske Skagensmalere

PS Krøyer var født i Norge, men betragtede sig selv som halv dansk halv norsk. Der var dog ægte nordmænd til stede i Skagen, som ikke var opvokset i København. Nogle af de norske navne blandt Skagensmalerne er bl.a. Christian Krohg og Frits Thaulow.

Frits Thaulow blev selv introduceret til Skagensmalerne af Holger Drachmann, og sidenhen var det Thaulow der introducerede Christian Krohg for kunstnerkolonien. Frits Thaulow er dog en af de mindre navne forbundet med Skagensmalerne, da han også malede mange andre værker, bl.a. inspireret af sine mange rejser i Europa.